Mięso w jadłospisie niemowlaka

Dieta osób najmłodszych zwykle bazuje na prostych owocach i warzywach, mleku matki lub mleku sztucznym oraz klasycznych kaszkach czy kleikach. Rodzice bardzo często obawiają się uzupełnić ją mięsem – boją się, że ten produkt negatywnie zadziała na organizm ich pociechy i zaburzy jej rozwój. O mięsie powstaje teraz sporo krytycznych opinii, jednakże w żadnym wypadku nie wolno z niego całkowicie rezygnować. Trzeba tylko dowiedzieć się, jakie mięso dla niemowlaka będzie bezpieczne i jak je dawkować, aby nie przesadzić z jego ilością.

Osoby krytykujące mięso często nie zdają sobie sprawy z tego, jak bardzo wartościowy jest to produkt. Zdecydowanie najlepsze źródło białka, które do tego zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczu (o ile wybierze się gatunki chude, czyli np. kurczaka, indyka bądź wołowinę). Mięso kryje w sobie także cały wachlarz wyjątkowych witamin (A, D i witaminy z grupy B). To najlepsze źródło żelaza, bez którego układ krążenia nie byłby w stanie prawidłowo i normalnie funkcjonować.

Kiedy zatem można podać dziecku pierwszy kawałek mięsa? Według ogólnych zaleceń w przypadku maluchów karmionych butelką można to zrobić w 6. miesiącu życia, a tych karmionych naturalnie – miesiąc później. Dziecko znajdujące się w brzuszku matki potrafi gromadzić pewne zapasy żelaza, jednak wraz z upływem czasu zaczynają się one wyczerpywać. To właśnie na tym etapie należy mu podać pierwszy posiłek składający się z mięsa. Mięso należy przyrządzić oddzielnie i następnie dodać do ugotowanych warzyw lub zmiksować z nimi na papkę.

Sposób przyrządzania mięsa ma ogromne znaczenie dla ostatecznej wartości posiłku. Jeśli ma to być danie dla niemowlaka, nie powinno się go smażyć. Najlepiej takie mięso upiec, ugotować lub poddusić, nie dodając do niego żadnych przypraw czy dodatków. W żadnym wypadku nie powinno się przygotowywać małym dzieciom zwykłych kotletów w panierce i tym bardziej smażyć ich na grubej warstwie tłuszczu, który zdecydowanie zwiększa kaloryczność dania i sprawia, że staje się ono ciężkostrawne.

Teraz odpowiedź na najważniejsze pytanie – jakie mięso dla niemowlaka wybrać? Oczywiście to jak najchudsze. Najmniejszą zawartością tłuszczu odznaczają się gatunki białe – kurczak, indyk oraz królik. Podgotowane piersi z kurczaka są fantastycznym źródłem białka, a przy tym mają tak delikatny i prosty smak, że dzieci za nimi przepadają. Od czasu do czasu te najchudsze gatunki warto jednak zastąpić równie wartościową wołowiną czy nawet wieprzowiną. Dieta niemowlaka musi być zróżnicowana – nie powinno się jej opierać wyłącznie na kilku klasycznych produktach.

Mięso odgrywa ważną rolę w diecie każdego człowieka. Dostarcza organizmowi ludzkiemu sporej ilości białka, a także cennych witamin i minerałów. Hamuje uczucie głodu na długi czas, doskonale zwalcza nadmierny apetyt, fantastycznie smakuje i przy tym idealnie zgrywa się z warzywami, makaronami czy kaszami. Niemowlaki też go potrzebują, dlatego żaden rodzic nie powinien z niego w stu procentach rezygnować.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here