Już od narodzin dziecko potrzebuje dużej ilości uwagi. Młody rodzic musi ją poświęcać i widzieć czy dziecko jest bezpieczne, zadowolone, kiedy chce snu, a kiedy potrzebuje zabawy, a kiedy należy go pożywić. Trzeba także odpowiednio dostosowywać dane zasoby do jego potrzeb. To właśnie ostatnia z wymieionych przez mnie kwestii jest najważniejsza. Niemowlak musi dostawać właściwe dla niego porcje jedzenia. Racje żywieniowe także zmieniają się w zależności od dorastania i rozwijania się jego ciała oraz przystosowania do konkretnych posiłków. Do piątego miesiąca wszystko jest dosyć proste – dziecku wystarcza karmienie piersią. Z czasem jednak przychodzi coraz trudniejsza optymalizacja diety, a że dziecko zmienia się z miesiąca na miesiąc, to trzeba bacznie obserwować jego nastawienie do konkretnych posiłków. Dzięki odpowiednim źródłom w internecie i mediach oraz globalizacji mamy większy dostęp do informacji, które okazują się przydatne w konkteście wychowania i właściwego przygotowania zbilansowanej diety dla niemowlęcia. Dużo zaleceń przedstawia w tej kwestii organizacja WHO – Światowa Organizacja Zdrowia. Eksperci zwracają uwagę, że nie należy się też zbytnio spieszyć z urozmaicaniem posiłków, ktore przyjmuje Twoja pociecha. Najlepiej przestudiować wszystkie propozycje, zwrócić uwagę jak kształtuje się dziecko w następnych dniach, miesiącach i jakie produkty dostarczą mu odpowiednich składników odżywczych, a z jakimi należy się do tego momentu wstrzymać. Najlepiej jest samemu rozpisać kalendarz rozszerzania diety niemowlaka, który będzie przypominał, czy w danym czasie Twoje dziecko będzie w stanie przyswoić dany produkt. Jedną z pierwszych potraw wzbogacających dotychczasową dietę niemowlaka o coś więcej niż tylko mleko są starannie rozdrobnione i zmiksowane jarzyny. Preferowane są zwłaszcza marchewki, ziemniaki i dynie. Dopiero w późniejszych okresach czasu dodaje się do diety seler lub por, cebula a także warzywa strączkowe jak fasolę i groch, ponieważ łatwo wywołują one wzdęcia, co może być szkodliwe dla małego dziecka. Dodaje się także mięsa – indyk, królik lub kurczak, zwykle są one umieszczane w zupkach warzywnych. Także owoce jako dostarczyciel niezbędnych węglowodanów i witamin są niezwykle istotnym elementem diety niemowlaka. Początkowa dawka jest niezbyt wielka i opiera się głównie o jabłka czy jagody. Dopiero w późniejszym okresie pojawiają się cytrusy. Kaszki i kleiki to także popularne produkty w diecie dziecięcej. Dostarczają one dużej ilości energii, a zwłaszcza żelaza, którego jest niewiele w mleku na etapie pierwszego pół roku życia dziecka. Początkowo należy dbać, aby były jedynie umiarkowanie bogate w gluten. Dopiero później do 7 miesiąca także glutenowe przysmaki mogą się pojawiać w diecie dziecięcej, chociaż jeszcze do niedawna granicą był dziesiąty miesiąc. Jednak opóźnianie wprowadzania niektórych produktów do diety też okazuje się nie skutkować pożądanymi efektami i może być w konsekwencji szkodliwe dla samych dzieci. Oficjalnie najlepiej jest jednak wprowadzenie tego typu produktów skonsultować wcześniej z zaufanym lekarzem.
[Głosów:0 Średnia:0/5]