Pokarmy stałe w diecie niemowląt

Przez pierwsze sześć miesięcy swojego życia, dziecko delektuje się smakiem mleka swojej matki. Karmienie piersią uznaje się za najlepszy sposób dostarczania składników odżywczych niezbędnych dla maleństwa w pierwszych chwilach życia.
Wprowadzanie pokarmów stałych u niemowląt powinno rozpocząć się po ukończeniu 6. miesiąca życia. Podczas podawania posiłków stałych należy również kontynuować karmienie piersią. Mleko matki jest pokarmem niezastąpionym i chroni przed infekcjami, alergią oraz cukrzycą.
Półroczne niemowlę zaczyna okazywać zainteresowanie posiłkami spożywanymi przez pozostałych członków rodziny -zaczyna poznawać rączkami ich teksturę oraz próbuje zasmakować nowych potraw.
Jak zacząć wprowadzanie pokarmów stałych u niemowląt? Istnieje kilka zasad. Przede wszystkich produkt powinien być wprowadzany w małych ilościach -należy obserwować reakcje organizmu i stopniowo zwiększać porcje. Pierwsze posiłki powinny być podawane na łyżeczce lub mogą być podane wprost przed dzieckiem -na pewno samo chętnie zacznie próbować, posługując się własnymi rączkami.
W przypadku podania nowych potraw, warto obserwować dziecko przez 3-4 dni -dziecko powinno być spokojne oraz nie powinno występować żadnych nieprawidłowych objawów (jak zmiany w stolcu oraz zmiany skórne, wymioty). Na początku wprowadzania pokarmów stałych u niemowląt może wystąpić objaw wypluwania posiłków -jest to oznaka, że dziecko nie umie połknąć pokarmu innego niż mleko matki. Dziecko nie nasyci się nowym posiłkiem, będzie traktowało to jako poznawanie nowych smaków oraz konsystencji. Te początkowe posiłki mogą wpłynąć na upodobania smakowe.
Warto zadbać o to, żeby posiłki były wartościowe i odżywcze -posiłki można przygotowywać samodzielnie.
Należy nie dosładzać pokarmów -dziecko powinno znać prawdziwy smak oraz nauczyć się poznawać prawdziwą słodycz owoców oraz warzyw.
Należy również unikać dosalania -ważne jest, aby dziecko znało prawdziwy smak oraz poznawało co mu smakuje oraz co nie.
Na początku warto zacząć od warzyw (ugotowanych oraz roztartych). W 7 miesiącu życia: brązowy ryż, ziemniaki, dynia, buraki, botwinka, pietruszka oraz pierwsze owoce -jabłko, jagody oraz maliny. Możemy przygotowywać zupki jarzynowe. Wprowadzamy także kleiki z kaszy kukurydzianej oraz kaszy jaglanej. Dziecko będzie miało problemy z pogryzieniem pokarmu, więc lepsza będzie forma kleiku lub bardzo startych warzyw.
Po 8 miesiącu życia możemy wprowadzić surowe owoce -jabłka, maliny, jagody oraz owocowo-warzywne soki. Należy wprowadzać coraz więcej owoców: gruszki, borówki, agrest, morele, porzeczki oraz owoce suszone (rodzynki oraz morele) -można je namoczyć oraz dodać do kaszy. Należy wprowadzać także surowe warzywa oraz ugotowane na parze. Powinny pojawiać się także zboża takie jak rozgotowana kasza jaglana.
Po 9 miesiącu życia do zup można dodać oliwę z oliwek lub naturalne masło, olej lniany. Dziecko powinno w tym czasie spróbować owoców takich jak śliwki, truskawki oraz brzoskwinie.
Po 10 miesiącu życia dziecko może już spożywać wszystkie warzywa oraz owoce -należy jednak je obserwować oraz sprawdzać czy nie występuje reakcja alergiczna.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here