Jadłospis dla niemowlaka karmionego piersią

Karmienie niemowlęcia piersią jest wielką przyjemnością zarówno dla dziecka, jak i dla samej matki. Specjaliści zainteresowani całą tą kwestią również spotykają się na wszelkiego rodzaju konferencjach naukowych, które owocują najróżniejszymi odkryciami oraz wprowadzaniem nowych wytycznych odnośnie menu dla niemowlaka podczas karmienia piersią. Z przeprowadzonych w ostatnim czasie badań wynika, że wprowadzanie do diety produktów zawierających gluten zmniejsza automatycznie ryzyko pojawienia się choroby trzewnej. Wprowadzenie do diety glutenu powinno jednak odbywać się w sposób stopniowy. Powinien on znajdować się na przykład w kaszce czy też kleiku zbożowym pod postacią przecieru jarzynowego. Jadłospis niemowlaka karmionego piersią powinien też zawierać tak zwane posiłki uzupełniające. Może to być na przykład zupa jarzynowa lub też przecier jarzynowy z gotowanym mięsem. Dopuszczalne jest też włączenie do diety ryby. Według badań naukowców, mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dzieci do szóstego miesiąca po narodzeniu. Po tym okresie konieczne jest wprowadzenie do jego jadłospisu kolejnych produktów, które wzbogacą jego organizm o kolejne niezbędne do rozwoju składniki. W skrajnych przypadkach, gdy będzie tego wymagać rozwój wypadków, nowe rozwiązania można wprowadzić już po czwartym miesiącu. Rozszerzenie diety po szóstym miesiącu życia jest niezbędne, ponieważ wtedy zaczynają się wykształcać w dziecku mechanizmy ochronne przed alergiami na pokarm typu zboża oraz ryby. Umiejętne wprowadzenie takich rozwiązań powoduje, że dziecko chronione będzie w przyszłości nie tylko przed alergią, ale również tak poważnymi schorzeniami jak nadciśnienie oraz cukrzyca typu 1. Rozszerzenie jadłospisu niemowlaka karmionego piersią powinno odbywać się sposób rozsądny. Poszczególne produkty należy wtedy wprowadzać ostrożnie. Najlepiej, jeżeli będziemy robić to pojedynczo, będziemy mogli wtedy zareagować, jeżeli dany produkt nie będzie odpowiednio przyjmowany przez dziecko i zrezygnować z niego natychmiastowo.
Dlaczego tak ważne jest wprowadzenie do diety produkty zawierające gluten? To bardzo częsty alergen. Najważniejszym daniem zawierającym gluten i dedykowanym dla dziecka w tym wieku jest kasza manna. Powinna być podawana w niewielkich ilościach. Na początku wystarczy jedynie dawka trzech gramów na dobę, tj około pół łyżeczki. Taka kasza powinna być gotowa w wodzie, nie może zawierać cukru. Powinna być zmieszana z mlekiem matki. Stopniowo do diety należy wprowadzić inne produkty zawierające gluten. Znajdziemy go na przykład w kaszy jęczmiennej oraz płatkach owsianych. Kolejnymi elementami rozszerzonej diety dla niemowlęcia jest dynia, marchew czy też ziemniak. Do tego ich uzupełnieniem stają się banany, gruszki oraz brzoskwinie. W tym przypadku mowa jest jednak o posiłkach jednoskładnikowych. Owoce najlepiej podaje się w formie przecierów. Wtedy dziecko nie ma żadnych problemów z naturalnym ich przyswajaniem. Raczej nie powinno się ich podawać w formie soków oraz w innych formach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here