Wyzwania związane z dietą dziecka

Proces urozmaicania żywności spożywanej przez dziecko po kilku miesiącach od jego narodzin to wyzwanie, które czeka każdego rodzica. W końcu należy się spodziewać, że niemowlakowi w końcu mleko z piersi w którymś momencie nie wystarczy i trzeba będzie zorientować się w jaki sposób uzupełnić dietę w taki sposób, aby nie pominąć znaczących dla niego substancji odżywczych. Często pada pytanie – w którym momencie powinno to nastąpić? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a zazwyczaj przedział waha się między czwartym a szóstym miesiącem. Jednak to sam rodzic powinien odkryć, kiedy jest ten najlepszy czas. Wypada obserwować nawyki dziecka i jego zachowania w określonych sytuacjach. Zwykle do 6 miesiąca matka karmi dziecko piersią rozszerzając jednocześnie jego dietę o „lżejsze” pokarmy takie jak przecier z warzyw z niewielkimi kawałkami mięsa lub soki owocowe. Mimo, że utrwaliło się przekonanie znane już z dawnych czasów, że rozszerzanie diety po 4 miesiącu jest odpowiednie nie zawsze jednak to przeświadczenie przemienione w czyny daje pozytywne rezultaty. Niewiele dzieci jest przygotowane na stałe pokarmy już w 4 miesiącu, a zwykle optymalny jest 5 miesiąc. Bardzo istotne są ruchy dziecka przy okazji jego żywienia. Zwykle, gdy dziecko samo sięga chętnie po pokarm można rzec, że jest nim zainteresowane. Nowa żywność ćwiczy także przyzwyczajenia do wykonywania odpowiednich ruchów ustami i zębami. Warto także „nakierowywać” dzieci na produkty, które odmawiają. Dieta we wczesnym stadium rozwoju dziecka musi opierać się na pewnych fundamentach i bez niektórych produktów nie rozwinie się ono tak jak należy. Owoce takie jak jabłka, mięso królicze, indycze czy kurczak, warzywa jak np. marchew czy ziemniak – głównie w formie przecieru to pozycje obowiązkowe dla dziecka, które ma mieć uzupełnianą dietę. Wykształcenie się pierwszych zębów pozwala ją jeszcze bardziej urozmaicić, wprowadzając drobne kawałki owoców lub warzyw. Tak samo jak niewskazane są we wczesnej fazie uzupełniania diety dziecka produkty bogate w gluten, tak w późniejszych fazach powinno dzieci i do tego się przystosowywać. Jeszcze później wprowadzany jest nabiał – również wiąże się to z ryzykownym przedsięwzięciem, gdyż w przypadku spożycia wielu produktów mlecznych można się spotkać z wystąpieniem u dziecka alergii. Proponowana jest także pietruszka zawierająca m.in. żelazo i magnez – również istotne substancje odżywcze, aby dostarczyć niemowlakowi odpowiednią ilość energii i mógł się właściwie rozwijać. Tak samo jak magnez, należy pamiętać o właściwej ilości cukrów czy węglowodanów – tutaj owoce są produktami, które potrafią niedobory zrekompensować. Nie należy zapominać o włączeniu do diety niemowlaka także żółtka jaj, chociaż powinno to się robić około 7 miesiąca. Jednak jest to bardzo bogate źródło białka i witamin. Trzeba także wiedzieć, że jajko powinno być dobrze ugotowane, zanim poda się je dziecku. Wyklucza się podawanie jajka na miękko. Także masło, które daje z kolei sporą dawkę tłuszczu jest istotne w diecie niemowlęcia. Z czasem jednak ilość tłuszczów zwierzęcych powinna być zmniejszana na rzecz tłuszczów roślinnych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPosiłki dla niemowlaka
Następny artykułPosiłki dla dziecka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here