Wprowadzanie warzyw do diety niemowląt

Od pierwszych chwil swojego życia niemowlę jako pokarm przyjmuje mleko swojej mamy, które dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych, które pozwalają na jego prawidłowy rozwój.
Zaleca się, aby karmienie piersią było do szóstego miesiąca życia, w siódmym zaś – można zacząć wprowadzanie pokarmów stałych. Powodem jest to, że niemowlę zaczyna odczuwać większy głód oraz zainteresowanie tym, co jedzą inni członkowie rodziny. Bardzo częstym zjawiskiem jest samodzielne próbowanie pokarmów -branie jedzenia członków rodziny do buzi, kosztowanie i poznawanie smaków.
Warto w tym czasie pomyśleć o wprowadzeniu do diety maluszka pokarmów stałych oraz warzyw.
Dieta dla najmłodszych powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Pierwsze nowe posiłki będą ograniczać się do zaledwie kilku łyżek, w miarę upływu czasu należy zwiększać tą ilość. Początkowo dziecko musi się oswoić z nową konsystencją oraz smakiem.
Wprowadzanie warzyw do diety niemowląt ma kluczowe znaczenie w ich rozwoju. Dlaczego? Przede wszystkim warzywa to źródło soli mineralnych oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha. Ważnym aspektem podawania dziecku warzyw jest występowanie w nich błonnika pokarmowego, który reguluje oraz odpowiada za prawidłowe wypróżnianie. Jednak należy zachować umiar, ponieważ nadmiar błonnik może być szkodliwy i w zbyt dużych ilościach może prowadzić do zatwardzenia. Ważne jest więc obserwowanie pociechy szczególnie podczas pierwszych dni podawania mu nowego pokarmu.
Wprowadzanie warzyw do diety niemowląt zaleca się od rozpoczęcia poprzez podanie ugotowanej, roztartej marchewki. Dobrą opcją jest również brązowy ryż (długo gotowany i podawany w formie kleiku -taka forma jest lepiej przyswajalna). Warzywa, które również podajemy w formie gotowanej to: ziemniak, dynia, burak. Warto przygotować dla dziecka zupki jarzynowe ze startymi, ugotowanymi warzywami. Dziecko poznaje wtedy nowe smaki. Bardzo ważne jest, aby w początkowej fazie nie używać przypraw takich jak sól, cukier -przyczyna jest bardzo prosta: jeżeli dziecko będzie jeść marchewkę, do której dodamy cukier, nie polubi naturalnej słodyczy tego warzywa. Warto dbać o to, aby posiłki dla najmłodszych były zbilansowane i zdrowe. Warto również wprowadzić kleiki z kasz (bezglutenowych), np. kasza jaglana.
Gdy dziecko ukończy 8. miesiąc życia, powinno zacząć próbować warzyw oraz owoców surowych -dobrą formą będą świeżo wyciskane soki (można dodać do nich odrobinę wody).
Wprowadzanie warzyw do diety niemowląt to także warzywa ugotowane na parze oraz warzywa surowe, takie jak cukinia, groszek, pomidory (bez skórki), brokuły oraz kiszone ogórki. Zadbajmy o różnorodność w diecie maluszka, jest to czas, w którym poznaje on smaki i dowiaduje się co lubi, a czego nie.
W 9. miesiącu życia możemy wprowadzić fasolkę szparagową, soczewicę oraz kalafior. Zaś w 10. miesiącu życia warto zacząć wprowadzać do diety maleństwa warzywa strączkowe, ponieważ mają one dużą zawartość białka (podstawa żywienia dziecka). Warto pamiętać, że wprowadzanie warzyw do diety niemowląt wiąże się z możliwością wystąpienia alergii na któryś produkt -warto obserwować swoje dziecko i reagować na każdy sygnał.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta dla dzieci
Następny artykułKojec dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here