Wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka karmionego piersią

Karmienie piersią to najbardziej naturalna rzecz na świecie. Tylko naturalne mleko matki posiada wszystkie potrzebne dziecku składniki pokarmowe i co więcej, naturalne przeciwciała, których brak jest w syntetycznych pokarmach. Te przekazywane wraz z mlekiem matki przeciwciała to najskuteczniejszy sposób na budowanie odporności dziecka, które szczególnie w czasie pierwszych miesięcy życia nie posiada jeszcze w zupełności wykształconego układu odpornościowego.

Karmienie naturalnym mlekiem jest więc dla dziecka najlepsze i pozwala na jego zdrowy rozwój, zaspokajając wszystkie jego potrzeby żywieniowe. Wraz z kolejnymi miesiącami przychodzi jednak czas, kiedy mleko okazuje się niewystarczającym źródłem składników pokarmowych. Na ten moment w rozwoju niemowlęcia trzeba przygotować się odpowiednio wcześniej i zacząć powoli wprowadzać nowe produkty spożywcze. Stopniowe wprowadzanie kolejnych produktów jest niezwykle ważne, ponieważ pozwala monitorować reakcję dziecięcego organizmu na nowe posiłki, dzięki czemu rodzice będą od razu wiedzieli jakie produkty spowodowały wystąpienie reakcji alergicznej, jeśli takowa wystąpi. A że dziecięce organizmy są bardzo wrażliwe, to należy się z taką możliwością liczyć.

Rozszerzenie dziecięcej diety pozwala również przyzwyczaić się dzieciom do nieznanych dotąd smaków i pomóc im przezwyciężyć strach przed tym, co nowe pokarmów u niemowląt karmionych piersią nie należy jednak wprowadzać zbyt wcześnie, ponieważ do 6 miesięcy naturalne mleko matki to dla maluszka najlepsze pożywienie. Nie należy za to zbyt wcześnie wprowadzać mleka krowiego, ponieważ nie zawiera ono najważniejszego dla prawidłowego rozwoju dziecka składniku pokarmowego, czyli żelaza. Aby zapewnić 6-miesięcznemu maluszkowi odpowiedni rozwój, należy też zapewnić mu odpowiednią ilość spożywanych tłuszczów, które stymulują prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego.

Początkowo wprowadzanie nowych pokarmów ograniczyć należy do warzywnych i owocowych zupek oraz przecierów. Zdecydowanie najlepszym produktem, od którego powinniśmy zacząć, jest tarte jabłuszko. Szczególną ostrożność powinniśmy za to zachować w czasie wprowadzania produktów zbożowych, które są już niezbędne w diecie dzieci, które ukończyły 9 miesiąc życia. Jako pierwsze wprowadzić należy niesłodzone kaszki oraz gotowany ryż. Należy przy tym zwracać szczególną uwagę na ilość glutenu zawartego w pożywieniu, ponieważ nie powinno się zbyt wcześnie wprowadzać tego cukru do diety niemowlęcia.

Uwagę warto również zwrócić na rozsądny bilans pomiędzy podawanymi dziecku owocowymi soczkami, a nisko mineralizowaną wodą. Owocowe soczki z powodzeniem zastąpić można owocem, a wyrobienie odpowiednio wcześnie nawyku picia wody u dziecka, pozwoli na długotrwałe skutki prozdrowotne. Picie odpowiedniej ilości wody jest niezwykle ważne, ponieważ przyczynia się między innymi do poprawy pracy dziecięcych jelit przez pozytywny wpływ na ich perystaltykę. A jest to wsparcie, którego w czasie wprowadzania nowych potraw nasz maluszek szczególnie potrzebuje.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here