Do rozszerzania diety dziecka powinniśmy podejść jak najbardziej świadomie. Istotne jest, aby zdobyć chociaż podstawową wiedzę w tej kwestii. Doskonały źródłem informacji może być literatura naukowa. Mamy gwarancję, że zawarta w niej treść jest potwierdzona badaniami naukowymi. Dużo prostszym sposobem są zalecenia wydawane przez organizacje zajmujące się zdrowiem. Możemy w pełni im ufać i się do nich stosować. Zazwyczaj są regularnie aktualizowane i wzbogacane o niezbędne szczegóły. Cały proces oczywiście musi rozpocząć się w odpowiednim momencie. Przyjmuje się, że jest to zazwyczaj wiek sześciu miesięcy. Jednak może to ulec zmianie. Jest to niezwykle indywidualne i powinno być dobierane w zależności od tempa rozwoju dziecka. Układ pokarmowy musi być wystarczająco dojrzały, aby poradzić sobie z trawieniem nowego pokarmu. Mleko matki jest znacznie bardziej przystępne i mniej wymagające. Z tego powodu, jako pierwsze należy wprowadzić lekkie produkty. Najlepiej sprawdzą się potrawy pozbawione dodatkowego tłuszczu. Z uwagi na to powinniśmy sięgnąć po warzywa zielone. Są one niskokaloryczne. Dzięki temu nie wymagają intensywnej pracy układu pokarmowego. Jednak posiadają także liczne plusy. Wysoka zawartość witamin i minerałów pozwoli zapewnić dziecku idealne warunki do rozwoju. Na samym początku dawki powinny być stosunkowo niewielkie. Podawane porcje mają być jedynie dodatkiem do standardowej diety, która nadal ma bazować na mleku matki. Wraz z kolejnymi tygodniami możemy sięgać po kolejne gatunki warzyw i owoców. Istotne jest jedynie, aby nie przesadzić z ilością produktów ciężkostrawnych. Mogłoby to skutkować licznymi dolegliwościami. Wszystko powinno być podawane w formie płynnej. Z uwagi na to najpopularniejsze są lekkie zupki oraz kaszki ze zmiksowanymi dodatkami. Dzięki temu maluch nie będzie miał problemów z jedzeniem. Przed pojawieniem się zębów nie możemy podawać większych fragmentów pokarmów. Mogłoby to skutkować zadławieniem się dziecka. Wprowadzanie jajka do diety niemowlęcia następuje dość szybko. Już w siódmym miesiącu możemy podjąć pierwsze próby. Jednak jedynym warunkiem jest dokładne ugotowanie. Nie możemy stosować pół surowych produktów. Mogłoby to grozić zarażenia dziecka niebezpiecznymi bakteriami. Taka forma jest również mniej przyjazna jelitom. Jajka są idealnym źródłem witamin. Równocześnie zawierają cały komplet aminokwasów w idealnych proporcjach. Dzięki temu zaspokajają podstawowe potrzeby organizmu i umożliwiają mu prawidłowe funkcjonowanie. W podobnym momencie możemy sięgnąć również po mięso. Nada się idealnie jako dodatkowy składnik zup. Istotne jest jedynie, aby odpowiednio przygotować całą potrawę. Wszystko musi być zmiksowane. Najlepszym wyborem będą delikatne gatunki. Ich smak jest bardzo łagodny, a rozkład przez enzymy nie sprawia większego problemu. W połączeniu z całym zestawem warzyw możemy otrzymać pełnowartościowy posiłek. Istotne jest jedynie, aby porcje zawsze precyzyjnie dostosowywać do wieku i apetytu niemowlaka.
[Głosów:0 Średnia:0/5]