Dieta malucha

Prawidłowe planowanie diety dziecka jest niezwykle ważne. Powinniśmy dostarczać w posiłkach wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które zapewnią idealne warunki do rozwoju i wzrostu. Rezultaty z pewnością będą bardzo wyraźnie dostrzegalne. Na samym początku warto skoncentrować się na karmieniu mlekiem. Pierwsze pól roku powinno opierać się jedynie na tym. Do dyspozycji mamy pokarm matki lub gotowe mieszanki. Oba warianty sprawdzają się doskonale i mogą być stosowane zamiennie. Przy zwiększonym zapotrzebowaniu na kalorie możemy łączyć obie te metody. Wszystko powinno być dopasowywane do indywidualnych potrzeb. Tylko w ten sposób uzyskamy zadowalające efekty. Jednak z czasem powinniśmy sięgnąć również po inne rozwiązania. Po ukończeniu szóstego miesiąca należy zastanowić się nad odpowiednim urozmaicaniem posiłków. Pojawia się wtedy pytanie od czego zacząć rozszerzanie diety niemowlaka. Zazwyczaj zalecane są warzywa. Doskonale się trawią i są lekkie dla młodego układu pokarmowego. Równocześnie zawierają składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Z tego powodu idealnie sprawdzają się u maluchów. Na pierwszy rzut warto wybrać jarzyny zielone. Każdy typ warzywa powinien być wprowadzany oddzielnie. Dzięki temu dziecko stopniowo będzie poznawało nowe smaki. Da nam to również możliwość oceny reakcji organizmu. Ma to ogromną rolę w rozpoznawaniu alergii i nietolerancji. W ten sposób możemy o wiele łatwiej zrezygnować z niekorzystnych produktów i całkowicie wyeliminować je z diety. Ważne jest również, aby wielkości posiłków były stopniowo zwiększane. W ten sposób układ pokarmowy bez trudu przestawi się na nowy typ odżywiania. Z czasem możemy sięgać po kolejne warzywa, a w dalszej kolejności nawet owoce. Jednak w tym przypadku należy kontrolować ich dzienną porcję i odpowiednio ograniczać. Wynika to z dużej zawartości cukrów. Na samym początku musimy również zadbać o optymalne rozdrobnienie. Szczególnie jeśli niemowlak nie ma jeszcze pełnego zestawu zębów. Wszystkie posiłki muszą być wtedy w płynnej konsystencji. Najlepiej sprawdzą się zupki i musy. Możemy przygotować je w domowych warunkach. Dla zwiększenia kaloryki dań warto sięgnąć po kleiki i kaszki. Zazwyczaj na opakowaniach jesteśmy w stanie znaleźć zalecenia dotyczące optymalnego wieku dziecka. Warto się do nich stosować. Wybierając warzywa powinniśmy ograniczyć ilość produktów wzdymających. Mogą być zbyt obciążające dla młodego układu pokarmowego. Przez to zazwyczaj wywołują liczne dolegliwości. Na późniejszych etapach bez obaw możemy łączyć ze sobą różne produkty. Da nam to większe możliwości w kwestii tworzenia pełnowartościowych zup. Oczywiście różnorodność jest jak najbardziej wskazana. W ten sposób zyskujemy pewność, że dostarczymy wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Zapewniamy wtedy optymalne warunki do rozwoju wszystkich układów. Z czasem fragmenty żywności mogą być coraz większe. W przypadku kilkulatków powinniśmy dawać różne opcje do wyboru. Dzięki temu dziecko będzie stopniowo kształtować swój gust.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here