Zmiany w diecie dziecka

Jednym z wyzwań dla młodego rodzica jest zadbanie o odpowiednie dorastanie swojego dziecka. Należy dokładnie przyglądać się rozwojowi dziecka i zauważać wszystkie jego potrzeby. Z pewnością dużo czasu należy poświęcić dobraniu optymalnej diety i stopniowego jej zróżnicowywania w zależności od psychofizycznego rozwoju dziecka. Po pewnym okresie, gdy głównym posiłkiem dziecka jest mleko z piersi matki, dieta wymaga rozszerzenia. Tak dzieje się po około pół roku od przyjścia na świat. Wtedy dziecku powinno się przygotowywać zupki jarzynowe składające się z niewielkiej ilości składników, najlepiej drobno pokrojonych i zmiksowanych warzyw. Trzeba pamiętać jednocześnie, aby nie gotować jej przez zbyt długi okres czasu, bo może to grozić wtedy utratą wielu zasadniczo istotnych wartości odżywczych. Zupka to oprócz zmiany diety, także zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń dziecka. Od tego momentu zacznie jeść łyżeczką. Pamiętać musimy, aby do niemowlaka w konkretnym wieku dostosować właściwie pożywienie. Inne proporcje jedzenia są bowiem dla tych karmionych piersią, a inne dla tych, które już tego nie potrzebują. Dla niekarmionych piersią wypada oprócz mleka podawanego około cztery razy w ciągu dnia, przygotowywać także starannie przygotowany przecier jarzynowy – 200 ml przygotowane na oleju rzepakowym. Wartym odnotowania elementem diety winien być również sok. Dla dziecka karmionego piersią z kolei oprócz mleka z piersi na żądanie, wypada przygotować przecier jarzynowy w nieco mniejszej ilości – około 100 ml z rozgotowaną kaszką manną. Po pół roku życia z powodzeniem do diety niemowlaka może zostać włączone mięso, a także produkty z glutenem. Wśród potraw mięsnych preferuje się zwłaszcza potrawki z indyka, kurczaka albo królika. Mięso zwykle umieszcza się w zupie – czasem podawana jest również ryba, np. dorsz lub łosoś norweski. Unika się zbędnych dodatków, które od wczesnych lat mogą być szkodliwe dla niemowlaka, takich jak sól. Przed przygotowaniem należy także dokładnie sprawdzić, czy ryba została pozbawiona wszelkich ości. Wystarcza przeważnie 10 minut gotowania. Zupki mogą także obfitować w pewne ilości kaszki manny. To sprawia, że jest on bardziej sycący i zaspokaja malucha na dłuższy okres czasu. Z czasem w jadłospisie powinny się pojawiać coraz większe elementy żywności, takie jak ryby czy warzywa, choć najlepiej gdyby były one dobrze rozdrobione. W 7 miesiącu może pojawić się także żółtko jajka – najlepiej, gdy jest ono dodawane do zupy. Mleko można przygotowywać także w formie deserów owocowych. Poleca się również wprowadzenie glutenu do diety. W kolejnym miesiącu jadłospis niemowlaka możena uzupełnić także o warzywa o intensywnym smaku takie jak seler czy por. Podobnie należy robić z owocami – jabłka lub gruszki idealnie uzupełnią deser. Ilości mięsa można także zwiększać dwukrotnie. Najlepszą metodą na znalezienie właściwych potraw dla niemowląt jest wpisanie w wyszukiwarkę: „rozszerzanie diety niemowlaka – przepisy”, aby odpowiednie metody zastosować dla swojego dziecka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here